Toimintakertomus vuodelta 2019

 

ETELÄ-SAVON KARJAKERHO RY:N TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2019

 

Vuosi oli kerhon 71. toimintavuosi. Kerhossa oli kuluneena vuonna 136 varsinaista jäsentä, 5 kannattajajäsentä sekä 11 yritys/yhteisöjäsentä.

JOHTOKUNTA

Puheenjohtaja Minna Kekkonen, Mikkeli; varapuheenjohtaja Pekka Poikolainen, Pieksämäki; Heli Ahonen, Juva; Stina Kurki, Savonlinna; Mirjami Pitkonen, Savonlinna; Henna Viljakainen, Rantasalmi; Leena Turtiainen, Savonlinna 23.04.2019 asti; Inka Lehtomäki-Auvinen, Rantasalmi 23.04.2019 alkaen; Ann-Helena Hokkanen, Kangasniemi 23.04.2019 asti; Jaana Nikulainen, Mikkeli 23.04.2019 alkaen; Mari Paju, Mikkeli 23.04.2019 asti; Lari Piispanen, Mikkeli 23.04.2019 alkaen. Sihteeri-rahastonhoitajana toimi Merja Valkonen, Faban jalostusasiantuntija.

Johtokunta kokoontui vuoden aikana 3 kertaa. Johtokunnan jäsenet osallistuivat kokouksiin seuraavasti: Minna Kekkonen 3/3, Pekka Poikolainen 2/3, Heli Ahonen 3/3, Stina Kurki 3/3, Mirjami Pitkonen 2/3, Henna Viljakainen 3/3, Leena Turtiainen 1/1, Inka Lehtomäki-Auvinen 1/2, Ann-Helena Hokkanen 0/1, Jaana Nikulainen 2/2, Mari Paju 0/1, Lari Piispanen 1/2.

 

EDUSTUKSET

Heli Ahonen toimi Faban edustajistossa ja jalostusvaliokunnassa sekä VG:n Viking Red -rotukomiteassa. Varapuheenjohtaja Pekka Poikolainen ja Mirjami Pitkonen sekä Stina Kurki ovat toimineet ProAgrian Karjavaliokunnassa. Heli Ahonen toimi varajäsenenä ProAgrian Karjavaliokunnassa.

 

TOIMINNANTARKASTAJAT

Toiminnantarkastajina ovat toimineet agronomi Auli Himanen ja eläinlääkäri Aija Kontinen, varalla Pasi Pulkkinen Juvalta ja Heli Laamanen Punkaharjulta.

 

VIRKAILIJAT

Faban jalostusasiantuntijoiden esimiehenä Etelä-Savon alueella on toiminut asiakaspäällikkö Kateriina Sjöblom. Faban jalostusasiantuntijoina karjakerhon toimialueella ovat toimineet Anne Konsti, Merja Valkonen, Helena Korkee, Elina Janatuinen, Tiina Tahvonen sekä Hanneli Jäske.

 

KOKOUKSET

Kerhon vuosikokous pidettiin tiistaina 23.04.2019 Juvalla ja paikkana oli TeaHouse of Wehmais. Tilaisuuteen osallistui 34 henkeä. Tilaisuus aloitettiin Lantmännen Feed Oy:n luennolla "Tavoitteena korkea EKM", jonka piti Merja Holma etäyhteyden kautta. Yhtiöltä oli myös Tero Kekkonen paikan päällä edustamassa ja hän kertoi lisäksi omakohtaisia karjakokemuksiaan aiheeseen liittyen. Luennon jälkeen nautittiin maistuvasta lounaasta. Varsinaisessa vuosikokouksessa oli paljon asioita esityslistalla. Uusien johtokunnan jäsenten valinnoista päästiin äänestämään. Keskustelua heräsi myös kilpailuluokkien muutosehdotuksista ja muutosehdotuksista äänestettiin useamman kerran. Johtokunnan esitys muuttaa valkuaistuotoskilpailut EKM-kilpailuiksi hyväksyttiin yksimielisesti. Karjakokoluokat kerhon kilpailuissa muutettiin alle ja yli 40 lehmää –sarjoiksi. Lehmien rotuluokat päätettiin säilyttää toistaiseksi ennallaan ja johtokunta valmistelee esityksen näihin liittyen seuraavan vuoden vuosikokoukseen. Kokouksessa päätettiin myös, että jatkossa 100- ja 150-tonnarit palkitaan tavarapalkinnolla (lehmäpatsaat).

Vuosikokouksen jälkeen jaettiin kerhon palkintoja:
lehmien jalostusarvokilpailut roduittain, genomitestattujen hiehojen jalostusarvokilpailut roduittain sekä kestävät lehmät -kilpailu.

 

JUNNUPÄIVÄ

Kesällä järjestettiin Junior Handler –koulutus 28.06.2019 Savonlinnassa Kaskilan tilalla. Kouluttajana päivässä toimi Salla Vakkilainen, joka oli innostava ja osaava kouluttaja. Koulutuksessa keskityttiin eläinten esittämiseen ja käsittelyyn. Koulutukseen osallistui 5 nuorta. Päivä sujui hienosti ja osallistujat olivat innostuneita. Päivän sponsorina toimi HH Embryo Oy sekä Osuuskunta Tuottajain Maito.


PIKKU-MUURIKKI

Kerho järjesti isompana kesätapahtumana Pikku-Muurikki Junior Handler –näyttelyn 01.08.2019 Punkaharjulla. Tapahtuma pidettiin Luston Metsämuseon kentällä ja paikka tarjosi hyvät puitteet tapahtuman järjestämiselle. Näyttelyn pääsponsorina oli HH Embryo Oy. Kilpailun tuomarina toimi ruotsalainen Lena Holmsted. Hienosti oli saatu nuoria junior handlereita kilpailemaan kolmeen eri ikäsarjaan ja osallistujien taso oli kova. Junnukilpailun tuomarina toimi Lena Holmsted Ruotsista ja hän oli vaikuttunut kilpailun korkeasta tasosta. Voittajien valinta ei varmastikaan ollut helppoa. Päivän päätteeksi kuitenkin Anna Ronkainen ja Luvehniemen Päheä saivat Champion-tittelin kotiinviemisiksi. Näyttelyn yhteyteen oli rakennettu myös ständipiha, missä sidosryhmäkumppanit olivat esittelemässä tuotteitaan. Ihmiset viihtyivät tapahtumassa hyvin ja paljon tuli positiivista palautetta. Punkaharjulla ei ole vastaavia näyttelypäiviä järjestetty, joten oli mahtavaa, että tämä saatiin näin hienosti toteutettua.

 

FABAN EDUSTAJISTON VAALIT

Faban edustajiston vaalit järjestettiin kuluneena vuonna ja Karjakerhon johtokunta kasasi alueelta ehdokaslistan. Etelä-Savo oli lisäksi vaaliliitossa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kanssa. Vaaleissa saatiin hienosti kaksi edustajaa Etelä-Savon alueelta läpi, kun Heli Ahonen Juvalta ja Lari Piispanen Mikkelistä valittiin Faban edustajistoon seuraavalle kaudelle.

 

PIKKUJOULUT

Kerhon pikkujoulut pidettiin 02.12.2019 Anttolanhovissa Anttolassa. Tilaisuuteen osallistui 53 henkeä.

Viking Geneticsin rotukoordinaattori Suvi Johansson oli luennoimassa aiheesta ”Viking Genetics – Kuulumisia kotoa ja maailmalta”. Lisäksi ProAgria Keskusten Liitosta Tuija Huhtamäki luennoi aiheesta ”KarjaKompassi – Uutta sisältöä ja uusia työkaluja onnistuneeseen ruokintaan. Juhlaväelle oli katettuna maistuva jouluateria ja tilaisuuden päätteeksi jaettiin kerhon palkintoja: karjojen välinen tuotoskilpailu, lehmien valkuaistuotoskilpailu sekä kestävät karjat -kilpailu, Faba Osk. valtakunnanpalkinnot ja kunniakirjat. Lisäksi palkittiin Etelä-Savon alueen 100-tonnareita. Leena Turtiaista muistettiin, koska hän oli toiminut pitkään ja ansiokkaasti kerhon johtokunnassa. Myös Heli Ahosta ja Lari Piispasta muistettiin Faban edustajistoon valitsemisen johdosta. Tilaisuuden yhteydessä pidettiin arpajaiset, mihin kerho oli saanut palkintoja lahjoituksena eri toimijoilta.

 

MUU TOIMINTA

Karjakerho oli myös 4H-vasikka toiminnassa mukana ja lisäksi kerho palkitsi alueen 100- ja 150-tonnareita ja johtokuntalaiset olivat mukana 100-tonnarijuhlinnoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti