ETELÄ-SAVON KARJAKERHO R.Y.:N TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2017


Vuosi oli kerhon 69. toimintavuosi. Kerhossa oli kuluneena vuonna 169 varsinaista jäsentä, 7 kannattajajäsentä sekä 9 yritys/yhteisöjäsentä.

JOHTOKUNTA
Puheenjohtaja Minna Juutila Mikkeli, varapuheenjohtaja Pekka Poikolainen Pieksämäki, Sanna Hämäläinen Kerimäki, Ann-Helena Hokkanen Kangasniemi, Pirjo Solla-Piispanen Ristiina, Leena Turtiainen Punkaharju, Kukka-Maaria Kärki Sulkava, Leena Pekonen Pieksämäki 24.04.2017 asti, Ville Kääriäinen 24.04.2017 asti, Stina Kurki Savonlinna 24.04.2017 alkaen, Heli Ahonen Juva 24.04.2017 alkaen, Sihteeri-rahastonhoitajana toimi Merja Valkonen Faba Osuuskunnasta. Johtokunta kokoontui vuoden aikana 4 kertaa. Johtokunnan jäsenet osallistuivat kokouksiin seuraavasti: Minna Juutila 4/4, Pekka Poikolainen 4/4, Sanna Hämäläinen 3/4, Ann-Helena Hokkanen 2/4, Pirjo Solla-Piispanen 2/4, Leena Turtiainen 4/4, Kukka-Maaria Kärki 3/4, Leena Pekonen 1/2, Ville Kääriäinen 1/2, Stina Kurki 2/2, Heli Ahonen 2/2.

EDUSTUKSET
Ann-Helena Hokkanen toimi Karjavaliokunnan puheenjohtajana. Leena Pekonen on toiminut alkuvuoden ajan ProAgria Etelä-Savon hallituksen varapuheenjohtajana. Heli Ahonen toimi Faban edustajistossa ja jalostusvaliokunnassa sekä VG:n Breed Committeessa. Varapuheenjohtaja Pekka Poikolainen on toiminut karjavaliokunnassa.

TOIMINNANTARKASTAJAT
Toiminnantarkastajina ovat toimineet agronomi Auli Himanen ja eläinlääkäri Aija Kontinen, varalla Pasi Pulkkinen Juvalta ja Heli Laamanen Punkaharjulta.

VIRKAILIJAT
Faban jalostusasiantuntijoiden esimiehenä Etelä-Savon alueella ovat toimineet jalostuspäälliköt Anita Hyvönen ja Kateriina Sjöblom. Faban jalostusasiantuntijoina karjakerhon toimialueella ovat toimineet Anne Konsti, Merja Valkonen, Helena Korkee, Elina Janatuinen, Tiina Tahvonen sekä Hanneli Jäske.

KOKOUKSET
Kerhon vuosikokous pidettiin 24.04.2017 Punkaharjulla, vanhalla Luston asemalla, läsnä oli 36 karjakerhon jäsentä. Tapahtumaa sponsoroi Huitin Holstein ja Mikko Ranta kertoi tilaisuudessa HH:n tuoreimmat kuulumiset. Tilaisuuden yhteydessä osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Miina Äkkijyrkän lehmänäyttelyyn. Kokouksen päätteeksi jaettiin kerhon kilpailujen palkintoja: lehmien jalostusarvokilpailut roduittain, genomitestattujen hiehojen jalostusarvokilpailut roduittain sekä kestävät lehmät -kilpailu.

JUNNUPÄIVÄ

Kesällä järjestettiin Juniorhandler –päivä 20.06.2017 entisellä Otavan koulutilalla. Kouluttajana päivässä toimi Meri Nissilä. Koulutus oli suunnattu 7-18-vuotiaille tarkoituksena opettaa nuorille eläinten käsittelyä ja antaa valmiuksia osallistua Juniorhandler kilpailuihin. Päivän aikana opittiin eläinten pesua ja klippausta sekä talutusta ja esittelyä. Päivään osallistui 18 nuorta ja 5 aikuista. Kerhon johtokuntalaiset olivat mukana päivän toteutuksessa. Osuuskunta Tuottajain Maito tarjosi osallistujille välipalat. Faba ja Semex lahjoittivat osallistujille tuotepussukat ja lisäksi Faba sponsoroi siemenlahjakortteja tilallisille. Päivä oli suosittu ja järjestelyt toimi hyvin.
KARJAPÄIVÄ

Isompana kesätapahtumana karjakerho järjesti viime kesänä karjapäivän Kangasniemellä Jaana ja Juha Häkkisen tilalla. Karjakerho vastasi päivän pääjärjestelyistä. Faba ja ProAgria sponsoroivat tapahtuman mainontaa. Tilaisuudessa oli paljon esittelyeläimiä näytillä ja Faba auttoi eläinten etukäteisvalmisteluissa. Matti Muhonen juonsi tapahtuman ja teki musiikkiesityksiä päivän mittaan. Mukana oli yhteensä 18 yhteistyökumppania ständeillään. Outi Kiesilä ProAgria Etelä-Savosta haastatteli tilallisia ja Helena Korkee Fabasta esitteli tilan jalostuseläimiä. Heikki Pahkasalo ProAgriasta kertoi talouspuolen asioista ja Auli Himanen Viking Geneticsiltä kertoi genomitestauksen uusista tuulista. Leena Olkkonen Melalta piti luennon työhyvinvointiasioista. Tapahtuman yhteydessä kerho järjesti myös arpajaiset. Iltapäivän ohjelmassa oli Johanna Jahkolan eläintenkäsittely-osuus mihin sisältyi ensin luento ja sen jälkeen käytännön demo-osuus missä havainnollistettiin eläinten liikuttamista ja siirtelyä. Ohjelmakattaus oli todella runsas ja järjestelyt toimi hienosti. Tapahtuma sai paljon positiivista palautetta kävijöitä ja tilan väeltä. Arvioitu kävijämäärä oli n. 100 henkeä.


PIKKUJOULUT
Kerhon Pikkujoulut pidettiin 04.12.2017 Mikkelissä Kyyhkylän kartanolla. Tilaisuuteen osallistui n. 70 henkeä. Tilaisuudessa Jukka Pösö Faba Osuuskunnasta luennoi aiheesta ”Jalostuksella kestävyyttä”. Lisäksi Outi Kiesilä ProAgria Etelä-Savosta oli kertomassa kestävän lehmän ruokinnasta ja hoidosta. Juhlaväelle oli katettuna maistuva jouluateria ja tilaisuuden päätteeksi jaettiin kerhon palkintoja: karjojen välinen tuotoskilpailu, lehmien valkuaistuotoskilpailu sekä kestävät karjat -kilpailu, Faba Osk. valtakunnanpalkinnot ja kunniakirjat. Lisäksi palkittiin Etelä-Savon alueen 100- tonnareita. Tilaisuuden yhteydessä pidettiin myös arpajaiset, mihin kerho oli saanut palkintoja lahjoituksena eri toimijoilta.

Karjakerho oli myös 4H-vasikka toiminnassa mukana ja lisäksi kerho palkitsi alueen 100-tonnareita ja johtokuntalaiset olivat mukana 100-tonnarijuhlinnoissa.


100-tonnarit Etelä-Savon alueella vuonna 2017:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti